Home / català / No a la repressió de l’estat espanyol als artistes! Per la llibertat artística de la censura i el capitalisme!

No a la repressió de l’estat espanyol als artistes! Per la llibertat artística de la censura i el capitalisme!

15726569_10154003856396861_2696068169716001347_n

Image – Naor Kapulnik

English Español

Convertim la repressió de la llibertat d’expressió en mobilització!

Grup de BadArt de Barcelona

Durant les últimes setmanes l’estat espanyol i la classe capitalista que representa han tornat a mostrar la seva veritable condició repressora. En primer lloc condemnant a més de 3 tres anys de presó al raper mallorquí Josep Miguel Arenas Beltra, conegut com “Valtònyc”, per les seves cançons. Els tribunals van declarar que la seva música enaltia el terrorisme, injuriava la corona i les seves lletres inclouen amenaces. Al mateix període, l’artista conceptual Santiago Sierra va veure com la seva obra “Presos Políticos en la España Contemporánea” era retirada de la fira d’art ARCO a Madrid abans que ningú pogués veure-la. Com van dir els organitzadors “la institución ferial (…) entiende que la polémica que ha provocado en los medios de comunicación la exhibición de estas piezas, está perjudicando la visibilidad del conjunto de los contenidos que reúne”.

Aquest son únicament els últims atacs a la lliberta artística i d’expressió a l’estat espanyol, que s’afegeixen a les lleis repressives aprovades els últims anys, la violència de l’1 d’octubre i la imposició del article 155 que va anar acompanyat de diversos empresonaments.

Aquest atacs han de ser un clar recordatori de què la por i la violència són els últims recursos del capitalisme a la crisi del seu sistema. La comunitat artística ha de respondre davant aquest atacs. No ha de convertir-se en la norma acceptada que la intimidació i la censura silenciïn als artistes i les accions polítiques. Aquest atacs han de ser una crida a artistes, treballadors i joves per a renovar la lluita pel derrocament del govern de dretes del Partit Popular a Madrid i el sistema de repressió que representa. El sistema te por dels artistes i les veu d’oposició que poden crear, especialment si estem vinculats als moviment socials més amplis i particularment la les lluites que van exaltar durant 2017.

Per quin altre motiu haurien d’enviar aquestes senyals de repressió? Hem de respondre aquest atacs amb una allau d’art contra l’establishment i, sobretot, organitzant accions de protesta que exposin la corrupció del sistema i ajudin a portar el moviment fins al final. No només hem de lluitar contra els atacs a la llibertat d’expressió, sinó contra totes les altres qüestions que ens afecte, com espais assequibles, drets i salaris apropiats per la nostra feina i contra la existència precària en la que tots vivim.

Per descomptat, no tot l’art porta en si mateix un missatge polític. Molt en Bad Art no som “artistes polítics” en si mateix, però si som artistes polititzats. Ens mobilitzem i organitzem com artistes i treballadors i utilitzem el nostre talent per a lluitar pels nostres drets juntament amb la classe treballadora i la joventut contra tota explotació i opressió. Per nosaltres és necessari acabar amb el sistema capitalista, que sovint esclafa l’esperit artístic i reemplaçar-ho per una societat socialista.

Bad Art es un projecte internacional que reuneix artistes socialistes. Aquest any commemorem el 80 aniversari del “Manifest per un art revolucionari independent” escrit per André Breton, Diego Rivera i León Trotsky. Per aquest motiu organitzarem esdeveniments i accions al voltant dels principals motius de lluita de Bad Art: accés, llibertat i organització. T’animem a contactar amb nosaltres i involucrar-te. Uneix-te a nosaltres i vincula els teus col·lectius al nostre. Els artistes no han de lluitar sols. La solidaritat i la mobilització poden fer enrere la repressió.

info@badartworld.net

Scroll To Top