Home / Nederlands / Bad Art. Creatieve strijd voor revolutionaire verandering

Bad Art. Creatieve strijd voor revolutionaire verandering

fin front‘Bad Art’ is een nieuw project om artiesten te verenigen en te organiseren in een gemeenschappelijke strijd met de arbeidersklasse. We willen eisen en strategieën ontwikkelen om de kunst te verdedigen en de artistieke gemeenschap in het algemeen.

We hebben niet louter tot doel om een artistieke organisatie op te zetten. We zijn van bij het begin anti-kapitalistische, internationalistisch en socialistisch in onze benadering.

We willen opkomen voor toegang tot kunst voor iedereen. We willen de vrijheid van kunst beschermen, los van het genre. Maar we willen vooral opkomen voor een wereld waarin kunst, artiesten en alle werkenden zichzelf echt kunnen ontplooien. Dat is voor ons het echte socialisme.

Er zijn nieuwe iniatieven doorheen de wereld om te strijden voor alternatieven op het kapitalisme. We denken dat artiesten een belangrijke rol kunnen spelen in de ontwikkeling van deze initiatieven. We willen een band smeden tussen de strijd van artiesten met de strijd van de arbeidersbeweging en omgekeerd.

 

We willen deel uitmaken van een beweging die opgebouwd wordt vanuit de arbeidersbuurten om in te gaan tegen de aanvallen van het kapitalisme op kunstenaars en kunst in het algemeen. We willen deze beweging versterken met ideeën en een strategie om te winnen. Om tot geslaagde acties te komen, moeten deze steunen op een grote massa van gewone creatievelingen en gewone consumenten van kunst – niet op de grote namen.

We schijven ons in de traditie van koppige opposanten van het kapitalisme en het stalinisme in. We willen een ruimte aanbieden voor theoretische en historische discussie. Die discussies hebben tot doel om beter te begrijpen hoe we onze strijd kunnen voeren.

Bad Art wil niet alleen discussiëren over wat fout gaat, we willen vooral strijden om tot verandering te komen.

Dit betekent ook organisatie. In de vakbonden, socialistische groepen, campagnes, kunstcollectieven of op individuele basis. We moeten ons verbinden doorheen de wereld en een programma ontwikkelen met maatregelen en gedurfde eisen tot echte verandering.

Veel van de eerste leden van Bad Art zijn leden van het Comittee for a Workers’ International, een internationale organisatie die opkomt voor socialisme. Maar we willen ook artiesten betrekken die strijd willen voeren en geen lid zijn van het CWI. We denken dat deze inclusieve benadering essentieel is en hopen dat velen zich actief zullen inzetten.

Opdat dit zou werken, hebben we nood aan geld, tijd en inspanningen. We hebben een eerste magazine geproduceerd dat op papier te koop is of voor een kleine bijdrage kan gedownload worden. We moedigen lezers aan om samen te komen en over de ideeën in dit magazine te discussiëren, het te verkopen, artikels te schrijven en acties te organiseren om de kunst te verdedigen.

Help ons bij het opzetten van collectieve actie om kunst te redden. Vorm een groep van Bad Art of werk gewoon met ons en onze wereldwijde contacten samen. Voer de strijd niet allen.

Contacteer ons als je wil meewerken: info@badartworld.net

Stuur ons je artikels, kunst of andere ideeën die dit project kunnen bijstaan in zijn ontwikkeling: editors@badartworld.net.

Bezoek onze website: badartworld.net.

We hopen een positieve bijdrage te brengen aan het begrip van kunst en de strijd ervoor, we willen deze strijd helpen voeren en winnen, en in die strijd opkomen voor een socialistische toekomst.

fin front

Scroll To Top